Organizirajte svoj vsakdan uspešno

Vsi se srečujemo z izzivi vsakdana - ogromno različnih obveznosti in aktivnosti in omejeni čas, ki ga dnevno imamo na razpolago. Kako to uspešno obvladovati?

"Upravljanje s časom" oz. "time managemet" je postopek organizacije in načrtovanja, kako razdeliti svoj čas med različnimi, posameznimi dejavnostmi. Dobro upravljanje s časom vam omogoča, da delate pametneje in ne težje (work smarter and not harder).

Saj v "teoriji" o uspešnem organiziranju časa vsi veliko vemo, samo "realizacija" nam predstavlja izziv. Vsi imamo namreč različne obveznosti in aktivnosti, od službe, družine, prijateljev, športa, ... kako uspešno povezati in realizirati vse to, pa je izziv.

V nadaljevanju z vami delim nasvetov in idej, kako organizirati svoj vsakdan, da boste uspešni in posledično srečni:

1. Bodite realni pri organizaciji svojega časa. Čas razporedite v tri kategorije: čas dela (šole), čas spanja in osebni čas

2. Delo in čas v službi si organizirajte po pravilih upravljanja s časom na delovnem mestu. O tem bomo v kratkem objavili poseben članek na naši spletni strani.

3. Za uspešno organiziranje vašega vsakdana si pripravite svoj osebni koledar. Ta je lahko navadni namizni koledar, stenski koledar z možnostjo zapisovanja ali stenska tabla z oznako dni v tednu, katere sedaj lahko marsikje že kupite. Sicer lahko uporabite tudi online aplikacije oz. koledarje, a bodimo iskreni, ljudje smo zelo vizualni tipi in če v nas vsako jutro bolšči koledar na steni ali mizi, si ga bolj zapomnimo, kot opomnik v telefonu, kateri nam tako vsakih par minut brenči. Vsak začetek tedna ali še bolje v vikendu pred pričetkom tedna zapišete in zavedete vse svoje obveznosti za tekoči teden. Tako boste v vsakem trenutku imeli pregled nad tem, kaj vas čaka, kdaj vas kaj čaka in ne boste na nič pozabili.

4. Napravite prioritetno listo aktivnosti - tisto, kar je za tekoči teden pomembno in ni mogoče preložiti. Ostalo, prestavite oz. po potrebi opustite - vaš čas je dragocen in ga ne zapravljajte z "brezzveznostmi".

5. Čas, ki ga za posamezno aktivnost predvidite, tudi upoštevajte. Ne izgubljati nepotrebnega časa z banalnostmi in omejite čas z "zapravljivci časa" (družbena omrežja, igrice, ...).

6. Osebni čas je za vaše fizično in psihično počitje več kot pomemben. Ta vključuje športne aktivnosti, čas za velnes ali masažo, čas za branje ali ogled filma, čas za kavico s prijatelji, ... ne smete pozabiti nase. Ker če se vi ne počutite dobro, niste psihično in fizično fit, potem tudi ostalih obveznosti ne morete uspešno obvladovati.

Pripravila: Nuša Lazar.