Time management in poslovni uspeh

Vsi si želimo kar najbolje izkoristiti 24 ur, ki jih imamo vsak dan na razpolago. Nekateri dosegajo več sreče, produktivnosti in uspeha - v istem času kot vsi drugi! Zakaj?

Ste ponavadi točni ali zamujate? Ali stvari zaključite v roku, ki je določen? Ali svoja poročila / delo oddate pravočasno? Ali ste sposobni uresničiti, kar želite storiti, tudi pred postavljenimi roki? Ste dober menedžer svojega časa?

Če je vaš odgovor na katero koli od zgornjih vprašanj "ne", pomeni, da svojega časa ne upravljate tako dobro, kot bi si želeli. "Upravljanje s časom" oz. "time managemet" je postopek organizacije in načrtovanja, kako razdeliti svoj čas med različnimi, posameznimi dejavnostmi. Dobro upravljanje s časom vam omogoča, da delate pametneje in ne težje (work smarter and not harder).

Za vas sem pripravila nekaj nasvetov za uspešno upravljanje časa, ki vam bodo pomagali bolje razporediti čas ter le-tega maksimalno izkoristiti:

1. Pripravite si dnevni načrt aktivnosti. Naredite to zjutraj ali še bolje, ob zaključku delovnika za naslednji dan. Načrt vam omogoča dober pregled nad potekom dneva. Vaša naloga za dan je, da se čim bolje držite načrta.

2. Določite časovno omejitev za vsako opravilo. Bodite jasni, da morate opraviti X do 10. ure, Y pa do 14. ure, Z pa do 17.00. To preprečuje, da bi se vaše delo vleklo in prešlo v obdobja rezervirana za druge dejavnosti.

3. Uporabite koledar. Imeti koledar je najbolj temeljni korak pri upravljanju dnevnih dejavnosti. Koledar lahko sinhronizirate s svojim mobilnim telefonom in drugimi opremo, ki jo uporabljate - na ta način lahko dostopate do svojega urnika ne glede na to, kje ste.

4. Dobro poznajte roke. Kdaj morate dokončati svoje naloge? Roke jasno označite v koledarju, da boste vedeli, kdaj jih morate dokončati.

5. Naučite se reči "ne". Ne prevzemite več aktivnosti kot jih zmorete opraviti.
Zastavite si cilj naloge končati pred rokom. Velikokrat imamo cilj, končen rok in tako smo pogosto v situaciji, da zadnji trenutek oddamo nalogo ali pozno. Tako je bolje, postaviti si rok prej, da boste nalogo zelo verjetno oddali pravočasno.

6. Zastavite si cilj naloge končati pred rokom. Velikokrat imamo cilj, končen rok in tako smo pogosto v situaciji, da zadnji trenutek oddamo nalogo ali pozno. Tako je bolje, postaviti si rok prej, da boste nalogo zelo verjetno oddali pravočasno.

7. Fokusirajte se. Ali imate več nalog, ki jih opravljate hkrati in preprosto ničesar ne dokončate? Bolje se je osredotočiti na samo eno ključno nalogo. Večopravilnost (multitasking) je za upravljanje časa slaba in neefektivna.

8. Postavite si opomnik 15 minut pred sestankom. Tako boste imeli zmeraj še dovolj časa, da aktivnost, ki jo v določenem trenutku opravljate, zaključiti oz. shranite ter se pravočasno odpravite na sestanek (v kolikor je le-ta znotraj hiše ali online). V kolikor imate sestanek na drugi lokaciji, upoštevajte še čas, ki ga za pot do izbrane lokacije potrebujete.


Pripravila: Nuša Lazar.