Izbira blaga za sedežno garnituro

Sedežna garnitura, fotelj ali kavč so središče našega bivalnega prostora in tako je pomembno, da je tudi blago oz. material, v katerega je preoblečen ta kos pohištva, ustrezen.

Pri izbiri in vrsti materiala vam bo vsekakor pomagalo, če razmislite, kako živite in kdo bo večinoma to oblazinjeno pohištvo uporabljal. Vsekakor je zelo pomembno, da se pozanimate o vrsti materiala in potrebah za negovanje le-tega ter da se vprašate, kako bo le-to videti čez tri leta ...

Za vas sem zbrala nekaj koristnih nasvetov glede izbire blaga za sedežno garnituro:

1. V kolikor imate
majhne otroke ali hišne ljubljenčke morate to pri izbiri dekorativnega tapetniškega blaga upoštevati. V teh primerih so zelo primerne mikrotkanine, ki se jih lahko neguje, tkanine z impregnacijskimi premazi, da se tekočine in madeži ne vpijajo. Prav tako so primerni pisani vzorci, da se madeži manj vidijo.

2. V kolikor želite imeti
luksuzno tapetniško blago, ker je takšen tudi stil opremljanja vašega stanovanja, potem imate možnosti izbire med materiali, ki imajo dodatek svile, visokokakovostnimi žakardi in žanili ter bidermajer vzorci. Vsekakor si lahko privoščite tudi svetle tkanine, v kolikor ni strahu, da bi garnituro zapackali z rdečim vinom.

3. Pri izbiri blaga upoštevajte tudi samo
obliko pohištva. Če je na primer oblazinjeno pohištvo ukrivljenih oblik, je bolje uporabiti enobarvne tkanine. Vzorci ali teksture v značilni smeri morda ne bodo dobro "izgledali" na takšnem kosu pohištva. Če je kos oblazinjenega pohištva velik (trosed na primer) se lahko zelo pisanega vzorca čez čas naveličate in je tako bolje izbrati bolj nevtralen vzorec ali enobarvno blago.

4.Pri izbiri blaga je pomembno tudi, da veste, ali želite, da se
oblazinjen kos pohištva zlije z ostalo opremo, ali da izstopa in je središče pozornosti vašega prostora. Če želite, da se oblazinjeno pohištvo zlije z ostalo opremo, potem kupite blago, ki je podobnega odtenka kot drugo pohištvo, ki ni močnih barv in vzorcev. Ali želite kaj bolj drznega? Potem izberite vzorec z različnimi odtenki terakote ali limone.

Z nakupom dekorativne tkanine in tepiciranjem vašega oblazinjenega pohištva se nekako "zavežete", da boste to blago oz. kos pohištva določeno časovno obdobje imeli v vašem domu, oz. koliko denarja imate namen za novo blago potrošiti ... in tako mora odločitev o izbiri novega blaga biti dobro pretehtana ter morate upoštevati pri tem vse zgoraj navedene dejavnike ... vsekakor smo mi tukaj, da vam pri tem pomagamo in vam svetujemo.

Pri izbiri tkanin za oblazinjeno pohištvo imate ogromno različnih možnosti izbire - v Dekorini vam ponujamo velik izbor dekorativnega tapetniškega blaga na zalogi in možnost nakupa blaga po naročilu. 

Pripravila: Nuša Lazar.