Kako uspešno voditi osebni projekt?

Dan danes se nenehno srečujemo s projektnim delom oz. izvajanje aktivnosti v projektni izvedbi: pa naj bo to v službi ali pri osebnih aktivnostih (oz. t.i. osebnih projektih).

Projektni način dela nas spremlja na vsakem koraku. Vsi predobro poznamo projekte v službi, ki nam jih nadrejeni dodelijo v realizacijo, ali pa privatne projekte, kot je renoviranje sobe, pleskanje stanovanja, selitev, sprememba načina življenja, ... A ste kdaj že pomislili, kaj točno to sploh pomeni - projekt? Za projekte je značilno, da imajo nek časovni okvir, da so usmerjeni k cilju, da so omejeni (tako časovno, kakor tudi s finančnimi sredstvi) in projekti so vsekakor kompleksni ter imajo različna tveganja. Vsak projekt izvajamo zato, da bi dosegli neko korist.

Pri osebnih projektih je tako kot pri poslovnih zelo pomembno, da projekt uspešno vodite oz. izvedete in dosežete zastavljeni cilj.  Vprašanje je, kako aktivnosti v posamezni fazi uspešno izvesti oz. kako uspešno voditi projekt. Za vas sem zbrala nekaj osnovni napotkov za uspešno izvedbo projekta:

1. Ko začnete projekt imejte pred očmi vaš cilja in cilj jasno tudi definirajte (torej, kaj želite doseči).

2. V kolikor so v vaš projekt vključeni tudi drugi (družina ali prijatelji) in vam pri realizaciji projekta pomagajo, z njimi jasno komunicirajte: pojasnite jim cilje, upoštevajte pravila dobre komunikacije (če vas "razjezijo", nanje ne vpijte; bodite prijazni - saj veste, "lepa beseda zmeraj lepo mesto najde"; bodite odkriti in tudi o morebitnih težavah in izzivih se z vključenimi pogovorite).

3. Ko boste naleteli na izzive ali težave (in verjemite, pri vsakem projektu na te naletite), ohranite mirno kri. Vsekakor o možnih izzivih in težavah že pred pričetkom vašega projekta razmislite ter tudi o eventualnih rešitvah le-teh. To vam bo več kot koristilo, ko boste na izziv naleteli.

4. Postavite si časovni okvir izvedbe vašega projekta in le-tega dosledno upoštevajte. Tako boste zagotovili uspešno izvedbo projekta.

5. Postavite si tudi finančni okvir vašega projekta. Pri tem pa ne pozabite na t.i. rezervo, v kolikor boste naleteli na kakšen izziv, ki bi vas zahteval dodatna finančna sredstva. Vsekakor pa upoštevajte vaš zastavljen finančni okvir in za posamezne aktivnosti izberite več ponudnikov ter na koncu izberite tistega, ki je z vidika kvalitete izvedbe dela in finančnega okvirja za vas najbolj ustrezen.

Upam, da vam bodo ti nasveti vsaj malo pomagali pri izvedbi vašega naslednjega osebnega projekta in vam pri tem želi obilo uspehov.

V kolikor pa imate izziv na področju osebnega projekta in ne veste, kako bi se ga lotili, ali potrebujete pomoč pri organiziranju sebe in svojega časa, potem se obrnite na nas, nas kontaktirajte osebno, telefonsko ali preko elektronske pošte in vam bomo z veseljem svetovali in vam pomagali.


Pripravila: Nuša Lazar.