Kako lepo in udobno urediti balkon

Naj bo majhen ali velik balkon, vsakega je mogoče lepo in funkcionalno opremiti ter čudovito dekorirati. Tako bo posedanje na balkonu odlično za začetek ali konec dneva.

Žal nimajo vsi te sreče, da bi živeli v hiši in imeli na razpolago velik vrt ali teraso, kjer bi v miru pili jutranjo kavico ali uživali v sončnem zahodu ob kozarčku njim ljube pijače. Zato pa je za te ljudi toliko bolj pomemben balkon, ki jim predstavlja prostor, kamor se lahko po napornem dnevu v službi ali pa zgolj po na splošno težkem dnevu zatečejo in umirijo.

Nekateri tudi svoj balkon uporabljajo za »odstavni« prostor, kjer se kopičijo odmrle rastline, polomljeno pohištvo, … kar je škoda prostora in s tem izgubljene priložnosti za ustvarjanje prijetnega kotička za počitek. Obstaja na desetine odličnih idej za pretvorbo zanemarjenega zunanjega prostora v odličen kotiček za sprostitev in zabavo.

Velikokrat pri opremljanju majhnih prostorov (kar balkoni po večini so) predstavlja težavo prostorska stiska, zaradi katere marsikdo misli, da je nemogoče, da bi balkon bil videti lepo, moderno in urejeno. Za vas sem zbrala nekaj preprostih idej, kako urediti vaš balkon v res krasen prostor.

1. Pri izbiri barve pomislite na tiste, ki bodo balkon optično povečale. Tudi pri balkonu veljajo ista pravila kot pri opremljanju drugih prostorov v domu. Svetle barve, predvsem bela barva tudi na balkonu velja za nevtralno izbiro.

2. Tipičen balkon stanovanjskega bloka ima betonska tla, ki so brez osebnosti. To lahko popestrite z različnimi talnimi oblogami primernimi za zunanjo uporabo. Zmeraj dobrodošel je les, saj daje občutek domačnosti, hkrati pa kot naravni material odlično paše v zunanje prostore.

3. Namesto stoječe mize razmislite o takšni, ki jo lahko naslonite na ograjo, ali pa uporabite funkcionalne stole, takšne, ki jih lahko zložite. Uporabite lahko tudi tabure, ki vam omogoča sprostitev za utrujene noge, v kolikor pa nanj postavite pladenj, pa je funkcionalen kot mizica/odlagalna površina.

4. Trenutno zelo popularne so viseče mreže in gugalnice, ki predstavljajo zanimivo rešitev za sproščanje in poležavanje v zunanjih prostorih.

5. Izbirajte takšne rastline, ki bodo lahko visele in ne bodo stale, s tem pa vzele še več prepotrebnega prostora. Lahko postavite stojalo, kamor postavite vse vaše cvetlične lončke. Če imate možnost, si omislite steno z rastlinami (manjše lonce z rastlinami obesite na steno).

6. Za svetlobo v večernih urah pa lahko posrbijo svečke, kakor tudi verige luči, ki jih izobesite po steni ali ograji balkona. V kolikor imate večji balkon lahko le-tega osvetlite s stensko lučjo. Pri tem bodite edino pozorni, da to ni vaša dnevna soba - če želite luč postaviti v pravi kontekst, vključite naravne materiale, kot so les, keramika in karkoli iz ratana.

Naj bo preživeti čas na balonu res vam v užitek in sprostitev. V kolikor pa potrebujete nasvete pri opremljanju vašega doma, urejanju balkona ali katerega koli drugega prostora, pa nas kontaktirajte in naši sodelavci vam bodo z veseljem svetovali in pomagali.

Pripravila: Nuša Lazar