Spalnica – vaša oaza počitka in miru

Spalnica je vaš čisto oseben prostor. Je prostor počitka, miru, intime in je vaše zatočišče. Zato vam mora ta prostor nuditi  tudi umirjeno, spokojno in sproščeno vzdušje.

Veliko ljudi svoje spalnice imenuje oaze miru, prostor, kamor se umaknejo k počitku, k razmišljanju, kjer najdejo zavetje in se lahko spočijejo, sprostijo, umirijo. Zato je tudi tako pomembno, da je ta prostor ustrezno opremljen, da nam res nudi vse, kar potrebujemo. Kako torej opremiti in urediti spalnico, da bo zavetje in oaza vaših sanj. Za vas sem pripravila nekaj nasvetov, kakor s par preprostimi »triki« spremeniti vašo spalnico v prava nebesa.

1. Izberite barve, ki vas pomirjajo.
Ko izbirate barve za spalnico, izberite takšne, ki so vam resnično všeč in vam »dajejo dober občutek«. Za spalne prostore se priporoča umirjene tone za stene, a če želite malo popestritve, lahko le eno steno obarvate z intenzivno barvo … ali še bolje, izberete barvo posteljnine ali zavese v intenzivnejših tonih.

2. Naj bo razporeditev prostora preprosta.
Sploh v majhnih spalnicah je pomembno, da postavitev opreme uredite kar se da preprosto in funkcionalno. Postelje je osrednji del prostora in smiselno je le-to postaviti na sredino osrednje stene (bolje, kot jo potisniti v kot ob dve steni). Če nimate veliko prostora si za nočne omarice lahko omislite minimalistična stojala, ki so zelo priljubljena pri modernem opremljanju doma.

3. Dodatno sedišče v prostoru.
Prinesite v spalnico dodatno sedišče … stol z naslonjalom, ki mu dodati oblazinjeno sedišče ali sedišče v pokrijete z umetno kožo. Če imate prostor, si lahko omislite dodatni fotelj v spalnici. Ta dodatna možnost za usesti se in sprostiti se vam bo odlična možnost za čas, ko boste brali, ali enostavno samo želeli v miru obsedeti in se sprostiti.

4. Odstranite navlako.
Ne glede na velikost spalnice, kakor hitro prostor napolnite z navlako, se ne boste več dobro počutili v prostoru in boste imeli občutek omejitve. Torej, vse, kar ne sodi v spalnico, naj ne bo v spalnici, tako da ne pretiravajte z dodatni, okraski, stojali, … in tudi skrbite za red v prostoru. Urjeni in pospravljeni prostori pozitivno vplivajo na vaše počutje.

Naj bo vaše bivanje v celotnem domu prijetno, v spalnici pa si privoščite počitek in relaksacijo. V kolikor pa potrebujete nasvete pri opremljanju vašega doma, spalnice ali katerega koli drugega prostora, pa nas kontaktirajte in naši sodelavci vam bodo z veseljem svetovali in pomagali.

Pripravila: Nuša Lazar.